Etli Yemekler
Ekşili Yahni
Ekşili Yahni
Malzemeler
750 gr parça et yada 1 kg kemikli et(kuzu tavsiyemdir)
1 su bardağı nohut
Yarım su bardağı pirinç
1 adet kuru soğan
1 adet limon
2 yemek kaşığı nar ekşisi
1 kaşık domates, 1kaşık biber salçası
Tuz
Kuru nane ve tereyağı
Köftesi için;
500 kg simit(ince bulgur)
250 gr yağsız sinirsiz kıyma
1 adet kuru soğan
Tuz, kırmızı toz biber
Yapılışı
1 gün önceden nohut ıslanır. Ertesi gün bulgur köftesi için soğan
çok ince doğranır. Simit, soğan, tuz ve kırmızı toz biber bir tepsiye alınır ve
ara sıra avuçla su alınarak yoğurulur. Yumuşayıncaya kadar yoğurulduktan sonra
kıyma eklenir. Kıvam alan köfte ıslak iki el arasında fındık büyüklüğünde
olacak şekilde yuvarlanır. Yuvarlanan köfteler bol ve tuzlu suda 2 dakika
haşlanır ve hemen süzülür. Diğer yandan nohut ve et üzerini bira geçecek kadar
su ile yumuşayıncaya kadar pişirilir. Ara sıra kefi alınır. Yıkanan pirinç
eklenir ve ardından çok ince doğranmış soğan, salçalar ilave edilir. Bu esnada
biraz suyunu çekecektir, sıcak su takviyesi yapmanızda fayda var. Pirinçte
yumuşayınca limon, nar ekşisi ve tuz eklenir, ocaktan alınır. Hazır olan pişmiş
köfteler tabağa alınır. Üzerine yemek kepçe ile yahni eklenir. Son olarak
tereyağında kavrulmuş kuru nane gezdirilir.
Afiyet Olsun
0 yorum: