İpuçları,

Piliç Topkapı

Aralık 19, 2016 iugurchef 0 Comments


Piliç Topkapı

Malzemeler

2 adet derili kemiksiz tavuk but
Yarım su bardağı pirinç
1 su bardağı su
1 adet soğan
½ çay bardağı kuş üzümü (suda bekletilecek)
1-2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 tutam yenibahar
1 tutam tarçın
1 tutam mahlep
1 tutam kuru nane
1 tutam toz şeker
Tuz
Karabiber
Zeytinyağı

Üzeri için

½ çay bardağı su
Yarım tatlı kaşığı domates salçası
1 buçuk yemek kaşığı sıvı yağ

Patates Püresi İçin

2 adet orta boy patates
Yarım çay bardağı krema
2 yemek kaşığı tereyağı
Tuz

Pilicin Hazırlanması

Tencereye fıstıkları alın kavurun daha sonra kenara alın. Aynı tencereye zeytinyağı ilave edin, zeytinyağı ısınınca soğanları ekleyerek kavurun. Pirinç ve bir tutam tuz ilave ederek kavurmaya devam edin. Daha sonra kuş üzümü ve tüm baharatları ekleyin. Su ve fıstıkları ekleyerek suyunu çekinceye kadar kısık ateşte pişirin. Tavukları streç arasında döverek inceltin. Tavukların derili kısmı altta kalacak şekilde bir kasenin içine yerleştirin ve kasenin kenarlarından sarkıtın. İçlerini pilavla doldurup yeniden kenarlardan sarkan tavukları üzerine kapatın ve fırın tepsisine kaseyi ters çevirerek tavukları yerleştirin. Tüm tavukları bu şekilde yerleştirdikten sonra üzeri için olan su, sıvı yağ ve salçayı karıştırarak, üstlerine fırça ile sürün. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 20-25 dakika pişirin. (Boyutuna göre farklılık gösterebilir.)

Patates Püresi Hazırlanışı
Patatesleri bol suda haşlayın. Haşlandıktan sonra tencere içerisine tereyağını koyup eritin. Patatesleri ezme aleti veya kaşıkla ezip iyice karıştırın. Üzerine krema ilave edip karıştırın. Bu aşamada yeterli miktarda tuz ilave edin. Hazır olan Piliç Topkapı'yı ve Patates Püre'sini servis edin. 

Not: Görselde ortada bulunan patlıcanı ben tabağı süslemek için kullandım. İnce bir patlıcanı baharatlayıp tereyağı ile tavada pişirdim ve servis için örgü şeklinde ördüm.

0 yorum: