Bilgi,
Yuvalama
Yuvalama
Malzemeler
500 gr az yağlı kuzu kuşbaşı
3-4 adet ilikli kemik
1 kase nohut
2 su bardağı pirinç
250 gr kıyma(kara et yağsız, sinirsiz
500 gr süzme yoğurt
1 yumurta
1 kaşık un
Tereyağı - Kuru
Nane
Yapılışı
Kemikli et yıkanır. Bir tencerede üzerini geçecek kadar
su doldurulur ve kaynatılır, kaynarken kefi alınır. 30 dakika kaynadıktan sonra
geceden ıslanmış nohut eklenir ve yumuşayana kadar kaynatılır. Yumuşak hale
gelen et ve nohut süzgeçten süzülür ve berrak et suyu elde edilir. Bu et suyu
tencereye alınır ve temizlenen nohut, et eklenir. 1 gün önce 1 saat ıslatılan
pirinç gece boyu süzgeçte bekletilir. Ertesi gün havanda dövülerek un haline
getirilir. Un haline getirilen pirinç, kıyma, tuz ve karabiber ile yoğurulur.
Bu köfteden çok küçük parçalar alınır ve bezelye büyüklüğünde yuvarlanır. Et suyuna yuvalamalar eklenir ve 5-10 dakika kaynatılır. Bir kapta yoğurt,
un, yumurta tek yönde hafif çırpılır ve azar azar et suyu ilave edilir. Ilık
hale getirilen yoğurt yavaşça et suyuna eklenir tek yönde kaynayana kadar
karıştırılır. Kıvamına göre su ekleyebilirsiniz. Servis edilirken üzerine
tereyağında kavrulmuş nane ilave edilir.
Afiyet olsun
Not: Yuvalama için bir diğer yöntem ise yuvalamalar bir
süzgeçte buharda 20-25 dakika haşlanır. Yemeği ocaktan almaya yakın yemeğe
eklenir.
Yuvalama için ise havanda dövmek istemeyenler mutfak
robotunda çekebilir. Ancak mutfak robotunda un haline almıyor irmikten biraz
irice kalıyor.
0 yorum: