Hamur İşleri

Tepsi Mantısı

Haziran 15, 2017 iugurchef 0 Comments


Tepsi Mantısı

Hamur için;
500 gr un
1 yumurta (büyük boy)
50 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
3/4 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz

Hamurun Yapılışı

Malzemeleri yoğuracağınız kaba alıp yoğurun. Kıvamlı bir hamur elde edince buzdolabında yarım saat streçlenmiş şekilde dinlendirin.

Kıyma Harcı için;
250 gr kuzu yada dana kıyma
1 adet kuru soğan (orta boy)
Yarım demet maydanoz
Tuz, karabiber

Not:Ben kuzu sever biri olduğum için hafif yağlı kuzu kıyma kullandım. Siz nasıl arzu ederseniz, istediğiniz kıymayı kullanın. 

Kıyma Harcın Yapılışı 

Soğan incecik doğrayın. Ve tüm malzemeleri bir kapta yoğurun.

Sos için;
1 yemek kaşığı domates salçası
Yarım yemek kaşığı biber salçası
1 - 1,5 litre su
Tuz, karabiber
1'er kaşık tereyağı ve zeytinyağı

Sosun Yapılışı

Küçük bir sos tenceresinde yağları alın. Salçarı ekleyin ve kavurun. Hafif hafif sıcak su ekleyin ve baharatlarını atın. 1 dk kaynatın, hazırdır.

Yapılışı

Dinlendirdiğiniz hamuru tezgahınız uygun ise 2 parçaya, yada 4 eşit parçaya ayırın. Ayırdığınız parçaları sırayla ince bir şekilde açın. Eni 2 parmak ise boyunu 1 parmak kalınlığında kesin. Ortalarına nohuttan biraz büyük olan kıyma parçaları yerleştirin. Hamurların katlanacağı iki ucunu bir fırça ile çok fazla olmayacak şekilde su ile hafif ıslatın ki katladıktan sonra yapışması rahat olsun. Yapışmaması için fırın tepsisini hafif unlayın. Mantıları tek tek mumtazam şekilde dizin. Dizmeden önce elinizle kıymalı kısımdan hafif bastırın ki hem yerleştirirken rahat olsun hemde hoş bir görüntü elde edin. Fırında çok çok düşük ısıda 5-10 dk kurutun. Mantıya hazırladığınız sosu üzerini geçecek kadar gezdirin. İsterseniz ocakta, isterseniz fırında suyunu hafif çekene kadar pişirin. Sonrasında sarımsaklı yoğurt ve tereyağı sosuda hazır ise bütün yorgunluğun ardından mutlu son ile başbaşasınız.  Herkese afiyet olsun.

0 yorum: