Ekmek,
Gobit Ekmek (Balon Ekmek)
Gobit Ekmek (Balon Ekmek)
Malzemeler
1 şişe maden suyu
100 gr ılık su
10 gr oda sıcaklığında yoğurt
25 gr zeytinyağı
20 gr toz şeker
18 gr tuz
1 paket instant kuru maya
700 gr un
Yapılışı
Maya ve ılık su derin bir kaba alınır, toz şeker eklenir
10 dakika bekletilir. Sırasıyla zeytinyağı, yoğurt, maden suyu bir kapta
karıştırılır. Elenmiş una tuz eklenir. Önce sıvı karışım sonra maya karışımı
eklenir ve 10 dakika yoğurulur. Hamur yoğurulup toparlanır ve üstü kapalı bir
kapta 1 saat ılık ortamda mayalandırılır. Hamurdan avuç içi büyüklüğünde 6 adet
beze yapılır. Bezeler 5-10 dakika üstü kapalı bekletilir. Son olarak oklava
yada merdane ile 1 santime yakın kalınlıkta açılır. Önceden ısıtılmış 230
derecelik fırında şişip, hafif kızarıncaya kadar kontrol edilerek alt
bölmelerde 8-10 dakika pişirilir.
Afiyet Olsun
Not: Ekmeğin kenarları ezilmemelidir. Aksi halde şişmez.
Ayrıca hamuru açtıktan sonra parmakla tutmaktan kaçınılmalıdır. Bunun yerine
hamur avuç içine alınarak tepsiye yerleştirilmelidir.
0 yorum: