Hamur İşleri,
Fıstıklı Gerebiç
Fıstıklı Gerebiç
Malzemeler
Hamuru için;
1 kg irmik(irmik unu daha iyi olur)
1 kg buğday unu
5 su bardağı zeytinyağı
2 su bardağı sıcak su
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı mahlep
İç Harç için;
2 su bardağı fıstık veya ceviz
3 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı toz tarçın
1 çay kaşığı toz karanfil
1 tutam toz zencefil
Yapılışı
İrmik, kabartma tozu ve unu derin kapta karıştırın.
Ortasına yağ ve sıcak suyu ekleyin.
Karıştırıp iyice yoğurun. Hamurun
üzerini kapatarak 3-4 saat dinlendirin. Fıstık veya cevizi iri kalacak şekilde
parçalara ayırın ve iç harç malzemeleri ile harmanlayın. Dinlenmiş hamurdan
ceviz büyüklüğünde parçalar alın ve içli köfte gibi kenarları ince olacak
şekilde oyarak açın. İçerisine harçtan koyup kapatın. Kapattığınız kısım dışa
gelecek şekilde gerebiç kalıbına yerleştirin ve hafifçe tezgaha vurarak kalıptan
çıkarın. Yağlı tepsilere yerleştirin. 250 derecelik fırında altı üstü renk alıp
pembeleşinceye kadar kontrollü şekilde pişirin. Servis için üzerine pudra
şekeri gezdirin.
Afiyet Olsun
Not: En başından uyarımı yapmak istiyorum yapımı zor bir
tatlıdır. Yapılışında belirtmiş olduğum herşeye harfiyen uyduğunuz takdirde
herhangi bir sıkıntı yaşamazsınız. Eğer kalınız yok ise gerebiç şeklindeki gibi
elinizle düz olacak şekilde şekil verebilirsiniz. Aklınıza takılan tüm sorular için mesaj veya
mail ile ulaşabilirsiniz. Yine tekrarlıyorum yoğun emek isteyen ve zahmetli bir
tatlıdır, en azından 5-6 saatinizi ayırmanız gerekmektedir.
0 yorum: